Woon je in Zwolle, Kampen, Hasselt of omgeving? Ben je op zoek naar een Psychodynamisch therapeut? Neem dan gerust contact met me op. Ik leg je graag alles uit over mijn werkwijze en bespreek graag met je of therapie iets voor jou is.
Soms komen we er achter dat je last hebt van onverwerkte emoties en thema’s door bijvoorbeeld bepaalde gebeurtenissen in het verleden. Op die momenten kan ik technieken uit de psychodynamische therapie toepassen.
Voor welke psychische problemen gaan mensen in psychodynamische therapie?
Er zijn veel verschillende psychische problemen waar mensen in therapie voor kunnen gaan. Sommige van de meest voorkomende problemen zijn:
- Depressie: Depressie is een stemmingsstoornis die gekenmerkt wordt door een gevoel van hopeloosheid, verlies van interesse of plezier in activiteiten en een verminderde energie. Depressie kan leiden tot fysieke symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en eetstoornissen.
- Angststoornissen: Angststoornissen zijn een groep van aandoeningen die gekenmerkt worden door onredelijke of ongepaste angst. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder paniekstoornis, fobieën en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
- Trauma: Trauma kan ontstaan na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis zoals een ongeval, een natuurramp of een gewelddadige aanval. Trauma kan leiden tot symptomen zoals flashbacks, nachtmerries en angst.
- Relatieproblemen: Relatieproblemen kunnen ontstaan door communicatieproblemen, onenigheid over de opvoeding van kinderen of financiële problemen. Relatieproblemen kunnen leiden tot gevoelens van eenzaamheid, boosheid en verdriet.
- Stress: Stress is een normale reactie op veranderingen of uitdagingen in het leven, maar te veel stress kan leiden tot mentale en fysieke problemen. Symptomen van te veel stress kunnen onder andere zijn: angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
- Eetstoornissen: Eetstoornissen zoals anorexia en boulimia kenmerken zich door een verstoorde relatie met eten. Mensen met een eetstoornis kunnen bijvoorbeeld extreem weinig eten of zichzelf dwingen om te braken na het eten.
Therapie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van deze psychische problemen en bij het leren omgaan met de oorzaken ervan. Er zijn verschillende vormen van therapie, zoals cognitieve gedragstherapie, psychoanalyse, psychodynamische therapie en gesprekstherapie.
Het is belangrijk om te benadrukken dat psychische problemen niet iets zijn waar je alleen mee moet dealen, en het is een normale stap om hulp te zoeken.
Psychodynamische Therapie Zwolle – Hasselt – Kampen
Bij Psychodynamische Therapie ondersteun en stimuleer ik bij het zoeken naar een betere balans van je zelfbeeld, verlangens en (onverwerkte) emoties. Vooral als er klachten zijn als angst, stress, onzekerheid of andere blokkades, is Psychodynamische Therapie een heel mooi instrument om jezelf beter te leren kennen en stappen in jouw gewenste richting te zetten. We kijken naar je onderbewuste gevoelsleven, je angsten en onverwerkte thema’s. En gaan op onderzoek uit waarom je zo bent als je bent en waarom je uit balans bent. We geven met psychodynamische therapie het verleden de ruimte om daarna aan je doelen te kunnen werken.
Psychodynamische therapie is dus een benadering van psychotherapie die zich richt op het onderzoeken van onbewuste processen en emotionele conflicten die invloed hebben op het huidige gedrag en emoties van een individu. De therapeut richt zich op de innerlijke ervaringen en gedachten, in plaats van alleen maar op symptomen, om een dieper begrip te krijgen van de problemen van de cliënt.
Deze therapie-benadering is ontwikkeld door Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse. Hij geloofde dat de meeste problemen van mensen terug te voeren zijn naar onbewuste conflicten die ontstaan tijdens de kindertijd. Deze conflicten zouden zich uiten in symptomen zoals angst, depressie, of compulsief gedrag.
In psychoanalyse, de oorspronkelijke vorm van psychodynamische therapie, zou de patiënt drie tot vijf keer per week gedurende enkele jaren in een liggende positie op een bank liggen en praten over alles wat hem of haar te binnen schiet. De therapeut zou dan werken om de onbewuste conflicten bloot te leggen en te verwerken.
Er zijn echter ook moderne vormen van psychodynamische therapie. Deze vormen van therapeutische interventie richten zich op specifieke problemen of symptomen en hebben vaak een kortere behandelduur. Als Psychodynamisch Therapeut en Coach geef ik alleen kortdurende trajecten en maak ik gebruik van verschillende methodes en technieken, zoals EMDR-therapie, Hypnotherapie en RET.
Kijk gerust rond op mijn website. Ik begeleid mensen met de meest uiteenlopende vragen. Denk aan vragen en problemen rondom rouwverwerking, burn-out, angst en fobie, eetproblematiek, relatieproblemen, depressieve gevoelens.
Wanneer je een afspraak wilt maken of vragen hebt over therapie en coaching, neem dan gerust contact met me op!
Margreet Bennen, Hasselt bij Zwolle (OV).