Stress kan goed zijn. Positieve stress helpt bij focussen wanneer je bijvoorbeeld een deadline moet halen of een optreden hebt met je orkest waarin je speelt.
Chronische stress is natuurlijk niet goed voor je. Als de druk blijft aanhouden en stress je voortdurend laat overleven, pleeg je roofbouw op je lijf.
We zijn vaak zo druk, waardoor het lastig is om balans te houden en op tijd je grenzen aan te geven. Bang om tekort te schieten, controle te verliezen, bang om iets te missen. We zijn loyaal aan ons gezin en werk en de sociale kring om ons heen.
Wat opvallen is, is dat mensen met burn-out klachten vaak mensen met een hoog arbeidsethos zijn. Mensen die geneigd zijn veel op hun schouders te nemen en veel te geven. In een burn-out traject leer je een andere balans kennen. Een balans van geven en ontvangen.
Symptomen van een burn-out kunnen o.a. zijn:
- Ik voel me uitgeput. Hoe kan ik me weer opladen?
- Ik blijf ’s ochtends het liefst liggen en ik zie overal tegenop. Hoe kan ik mezelf weer motiveren?
- Ik wordt voortdurend overvallen door emoties. Hoe krijg ik weer grip?
- Ik heb concentratieproblemen en vergeet vaak zaken. Ik wil graag weer focussen.
- Ik heb het gevoel dat ik het niet meer aan kan. Ik heb behoefte aan overzicht en energie.
- Ik merk dat ik cynischer wordt. Cynisch en onverschillig over mijn werk. Hoe kan ik me weer betrokken voelen?
Werkwijze
Eerst herstellen dan stapsgewijs naar verandering. Een burn-out vraagt om een stappenplan. Herstel gaat in fasen en kost tijd.
Naast herstel gaat het er ook om om in kaart te brengen welke factoren er hebben meegespeeld. Welke kernpatronen je wilt aanpakken.
Het is belangrijk eerst fysiek te herstellen voordat je je patronen gaat veranderen. Goede voeding, voldoende nachtrust, beweging en structuur. Stap voor stap gaan is echt een uitdaging. Een burn-out is een behoorlijk harde leerschool maar geeft je ook de mogelijkheid om het roer om te gooien.
Je krijgt meer inzicht in je patronen. Hoe ga je met jezelf om en met de ander? Hoe geef je je grenzen aan? Wat geeft energie?
Je gaat weer andere keuzes maken op basis van gezondere grenzen. Je leert weer op jezelf te vertrouwen omdat je jezelf beter kent, weet wat je wel en niet wilt en wat je energie geeft.
Margreet Bennen – Psychodynamisch Therapeut, EMDR therapeut, Hypnotherapeut en Coach