Zoek je een EMDR therapeut in Zwolle, Kampen, Hasselt of omgeving?
Als je op zoek bent naar een ervaren EMDR therapeut, neem dan gerust contact met me op. Als Psychodynamisch Therapeut combineer ik EMDR therapie vaak met andere methodes en technieken, zoals Hypnotherapie, RET, Transactionele analyse en Voice Dialogue.
Wat is EMDR therapie?
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR therapie is een vorm van therapie die geschikt is voor de behandeling van verwerkingsproblemen die te maken hebben met een pijnlijke of schokkende ervaring of het Posttraumatisch Stress Syndroom, ook wel PTSS genoemd.
Hoe weet je of EMDR iets voor jou is en wanneer is EMDR therapie geschikt?
Heb je ooit een schokkende, pijnlijke of beangstigende situatie meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt? Dan kan EMDR therapie een geschikte behandelmethode voor je zijn. Denk aan bijvoorbeeld psychische problemen en verwerkingsproblemen na bijvoorbeeld:
- een ziekte of verwonding
- een paniekaanval, hyperventilatie aanval
- een (auto)ongeval
- verlies van je baan of verlies van een geliefde
- een overval
- mishandeling of getuige van mishandeling of geweldincident
- (seksueel) misbruik
- Tenslotte wordt EMDR vaak toegepast bij PPTS (Posttraumatisch Stress Syndroom).
Bij welke klachten wordt EMDR therapie precies ingezet?
Verwerkingsproblemen na een traumatische gebeurtenis kunnen zich op verschillende manieren uiten en klachten veroorzaken. Denk aan:
- last van angst, fobieën, paniek
- je zorgen maken en piekeren, onrust
- stress, verhoogde alertheid
- nare herinneringen aan de gebeurtenis en het elke keer weer herbeleven van de situatie of gebeurtenis
- vermijdingsgedrag bij omstandigheden die met de gebeurtenis te maken hebben
- snel geïrriteerd raken en een kort lontje hebben
- schaamtegevoelens, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
- somberheid en neerslachtige gevoelens
- concentratieproblemen
- lichamelijke klachten die je niet kan verklaren
- slaapproblemen
EMDR therapie bij verwerkingsproblemen
De Amerikaans psychologe Francine Shapiro beschreef EMDR therapie voor het eerst meer dan 25 jaar geleden. EMDR therapie is inmiddels ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode voor de behandeling van verwerkingsproblemen, angstklachten en PTSS. Die verwerkingsproblemen en psychische klachten kunnen ontstaan ten gevolge van een specifieke schokkende of heftige gebeurtenis, waarbij er nog steeds emotionele reacties optreden, hoe lang geleden het trauma of de gebeurtenis ook is gebeurd.
Aan wat voor gebeurtenissen moet je dan denken die geschikt zijn voor de behandeling met EMDR therapie? Denk bijvoorbeeld aan een overlijden van een geliefde, een geweldincident, een ongeval of seksueel geweld.
Hoe werkt EMDR precies en hoe ziet een EMDR behandeling eruit?
Je wilt vast graag weten hoe EMDR therapie werkt en hoe een EMDR behandeling eruit ziet. EMDR therapie is een behandelingsmethode waarbij ik als EMDR therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, die gerelateerd is aan jouw angstklachten.
Ik wil dan ook dat je denkt aan de beelden, je gedachten én gevoelens die bij die traumatische gebeurtenis horen.
Daarna zal ik vragen om opnieuw in gedachten naar de specifieke gebeurtenis terug te gaan. Het verwerkingsproces wordt in gang gezet, want ik zal een “afleidende stimulus” aanbieden, mijn hand. En dit doen we meerdere keren, dat worden ‘sets’ genoemd, gevolgd door een korte pauze. Ik zal in deze EMDR behandeling telkens vragen welke gedachten en gevoelens er in je opkomen. Hierbij komt een stroom van gedachten en herinneringen naar boven, die weer nieuwe gevoelens en zelfs lichamelijke reacties kunnen oproepen. Deze combinatie van het denken aan de traumatische gebeurtenis en mijn handbeweging zorgt ervoor dat de gebeurtenis een andere, nieuwe betekenis krijgt, die niet meer de emotionele overreactie meer zal oproepen. En dat maakt EMDR therapie zo’n krachtige vorm van therapie bij angststoornissen en verwerkingsproblemen.
Wat is PTSS? EMDR bij PTSS
PTSS is een posttraumatische stressstoornis die ontstaat bij één op de tien mensen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt. Op zich maken veel mensen tijdens hun leven wel een schokkende gebeurtenis mee, waarna ze kortdurend stressklachten hebben. Dat is normaal. De meeste mensen kunnen zo’n traumatische ervaring goed verwerken, door bijvoorbeeld hulp en steun van de omgeving. Zijn er echter toch blijvende klachten, dan kan een arts de diagnose PTSS stellen (met de criteria die zijn beschreven in de DSM-IV, het diagnosesysteem voor psychische klachten). EMDR therapie wordt vaak ingezet bij PTSS-klachten. Meer lezen over trauma therapie>
Zoek je een EMDR therapeut in Zwolle, Hasselt of omgeving?
Als je op zoek bent naar een ervaren EMDR therapeut, neem dan gerust contact met me op.
Margreet Bennen
EMDR therapeut